Toekomst van het project
Het project zal over vele jaren lopen en is zeer gewenst door de Syrische autoriteiten. De samenwerking werd in 2009 opnieuw voor vijf jaar hernieuwd. Eén van de doelstellingen van het project is jonge onderzoekers en studenten in contact te brengen met gerenommeerde binnen- en buitenlandse wetenschappers om hen zo een brede kijk op hun studiegebied mee te geven.
Tevens trainen we Syrische architecten en archeologen in Syrië en in Leuven. De minutieuze opgravingen in Tell Tweini bevestigen het imago van de K.U.Leuven als universiteit waar een grote belangstelling en traditie bestaat van de archeologie van het Midden-Oosten. De interdisciplinaire opgraving van Tell Tweini sluit daarnaast onmiddellijk aan bij het onderzoek van de Afdeling Het Oude Nabije Oosten en de faculteit Theologie.
Interdisciplinair onderzoek
Verschillende groepen van de K.U.Leuven zijn nauw betrokken bij het Gibala Project:
Oude Nabije Oosten (Prof. K. Van Lerberghe en Prof. J. Bretschneider),
- Center for Archaeological Sciences (Dr. V. Linseele, Dr. E. Marinova & Dr. F.-X. Ricaut)
- Bijbelse wetenschappen
- Laboratorium voor mineralogie en toegepaste mineralogie van het Centrum voor Bio- en Geoarcheologie (Prof. E. Paulissen, Prof. P. Degryse)
- ESAT archeologische beeldverwerking (Prof. L. Van Gool)
- Palynologie (Dr. D. Kaniewski)
- Centrum Menselijke Erfelijkheid (Prof. R. Decorte)
- Topografie (Prof. Em. F. Depuydt)
De volgende medewerkers zijn verbonden aan het Departement Oosterse Studies van de K.U.Leuven en nemen deel aan het Gibala Project:
- T. Boiy, J. Bretschneider, A. Goddeeris, H. Hameeuw, G. Jans, S. Saleh, J. Tavernier, K. Vansteenhuyse, K. Van Lerberghe en G. Voet
Voor andere specifieke onderzoeksdoelen van het project wordt nauw samengewerkt met andere universiteiten en instituten in binnen- en buitenland:
- Syrische Departement van Oudheden
- Université Catholique de Louvain (project Topography of Power) (Prof. J. Driessen)
- Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (archeozoölogie) (Prof. W. Van Neer) & (Belgische Geologische Dienst) (Prof. C. Baeteman, Dr. V. Heyvaert & Dr. J. Walstra (UGent))
- Universität Münster (ugaritologie) (Prof. M. Dietrich)
- Universität Münster (Afdeling Oude Nabije Oosten) (Prof. H. Neumann & Prof. R. Dittmann)
- Universiteit Leiden (Prof. W. Van Soldt)
- Vrije Universiteit Brussel (Prof. K. Nys)
Financiering
Het Gibala Project is na een eerste verkenningsperiode in een belangrijke onderzoeksfase gekomen. Diverse financieringsaanvragen werden ingediend en gehonoreerd bij officiële instellingen: Onderzoeksfonds K.U.Leuven, FWO – Vlaanderen, IAP, Nationale Bank van België. De financiering van het Gibala project blijft echter onzeker wat de continuering in deze belangrijke fase bedreigt.
Indien u ons wil helpen dan is dit mogelijk door een bijdrage te storten op rekening 432-0000011-57 van het ‘Universiteitsfonds K.U.Leuven’, Minderbroederstraat 5, 3000 Leuven met vermelding: FVK-EXCAV1-P3610. Omdat de sponsoring gebeurt via het Mecenaatsfonds van de K.U.Leuven is elke bijdrage vanaf 30 Euro fiscaal aftrekbaar.